Clarificări IASB privind raportarea financiară și de sustenabilitate

29 septembrie 2023
Cel de-al treilea trimestru al anului 2023 nu a adus multe noutăți cu privire la IFRS. Cu toate acestea, IASB a furnizat o serie de clarificări în cadrul discuțiilor în curs de desfășurare.

Amendamente la IAS 21 „Efectele variației cursului de schimb valutar”

La jumătatea lunii august, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB) a publicat amendamentele finale la IAS 21, intitulate „Efectele variației cursului de schimb valutar”. Aceste modificări au făcut obiectul unui proiect de expunere publicat în aprilie 2021. Acestea clarifică situațiile în care o monedă este convertibilă și modul de determinare a cursului de schimb atunci când nu este convertibilă. Reamintim că:

  • La data evaluării, o monedă este convertibilă atunci când entitatea poate să schimbe acea monedă cu cealaltă monedă prin intermediul piețelor sau al mecanismelor de schimb care creează drepturi și obligații executorii, în termene normale și într-un scop specific;
  • În schimb, o monedă nu este convertibilă atunci când entitatea nu poate obține mai mult decât o cantitate nesemnificativă din cealaltă monedă. În cazul în care o monedă nu poate fi schimbată în cealaltă monedă la data evaluării, entitatea trebuie să estimeze cursul de schimb la vedere la acea dată. Acesta este cursul care, la data evaluării, ar fi fost aplicat unei tranzacții normale între participanții de pe piață și care ar reflecta cu fidelitate condițiile economice existente la acea dată.

Aceste modificări vor intra în vigoare pentru exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2025 sau ulterior, sub rezerva adoptării de către Uniunea Europeană. Va fi permisă aplicarea anticipată.

Aplicarea nu va fi retrospectivă, iar impactul va fi recunoscut în capitalurile proprii de deschidere în anul primei aplicări.

Acorduri de achiziție de energie din surse regenerabile: proiect limitat de amendamente la IFRS 9

În cadrul reuniunii sale din iulie 2023, IASB a decis să adauge la programul de lucru un proiect de cercetare privind tratamentul contractelor de achiziție de energie electrică din surse regenerabile (PPA - Power Purchase Agreements).

Menționăm faptul că acest subiect a fost inițial prezentat Comitetului de interpretare a IFRS (IFRS IC) în iunie 2023, dar IC nu a dorit să emită o poziție și a optat să transmită acest subiect către IASB.

Acest proiect este de actualitate în contextul în care aceste contracte sunt utilizate din ce în ce mai frecvent de către entitățile consumatoare de energie electrică, în special pentru a-și îmbunătăți amprenta de carbon. Obiectivul său este de a studia fezabilitatea unor modificări limitate la IFRS 9, care ar viza contractele aplicabile uzului propriu (denumite și „own use”) și contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor. Aceste modificări pot armoniza tratamentul acestor contracte între entitățile în cauză, îmbunătățind în același timp relevanța informațiilor furnizate utilizatorilor situațiilor financiare.

Integrarea efectelor schimbărilor climatice în situațiile financiare IFRS

În noiembrie 2020, Fundația IFRS a publicat un document instructiv ce ilustrează circumstanțele în care standardele de contabilitate IFRS pot impune luarea în considerare a aspectelor climatice în aplicarea principiilor acestor standarde.

În iulie, Fundația IFRS a publicat o actualizare a acestui document, ce include și un exemplu referitor la noul standard privind contractele de asigurare, IFRS 17.

În același timp, IASB își continuă proiectul de a examina dacă și cum să furnizeze informații mai precise despre riscurile climatice în situațiile financiare. În prezent, echipa tehnică își continuă consultările pentru a colecta feedback de la părțile interesate, cu scopul de a prezenta către IASB, până la sfârșitul anului, contribuțiile pentru a decide asupra direcției proiectului.

IASB propune alinierea dispozițiilor IAS 28 cu cele ale IFRS 3 privind complementele de preț

În cadrul reuniunii din iunie, IASB a continuat discuțiile privind proiectul privind metoda punerii în echivalență (pentru care intenționează să publice un proiect de expunere în 2024).

IASB a decis, cu titlu provizoriu, să propună alinierea tratamentului contabil aplicabil complementelor de preț aferente investițiilor în entități asociate la tratamentul contabil prevăzut de IFRS 3 privind combinările de întreprinderi.

Mai precis, la achiziționarea unei participații într-o entitate asociată, un investitor va recunoaște complementele de preț pe baza valorii lor juste. Ulterior, în cazul în care contraprestația este clasificată drept capitaluri proprii, un investitor va recunoaște decontarea ulterioară a acesteia în capitalurile proprii. În alte cazuri, investitorul va evalua complementul de preț la valoarea justă la fiecare dată de raportare și va recunoaște modificările valorii juste în profit sau pierdere.

Amendamente finale la IAS 7 și IFRS 7 privind acordurile de finanțare a furnizorilor

La sfârșitul lunii mai, IASB a publicat amendamentele finale la IAS 7 și IFRS 7 „Acorduri de finanțare a furnizorilor”, care prevăd noi prezentări de informații privind acordurile de finanțare a furnizorilor, cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de „factoring invers”. Aceste amendamente reprezintă rezultatul unui proiect de expunere publicat în noiembrie 2021 și completează decizia de pe ordinea de zi a Comitetului de interpretare a IFRS (IFRS IC) din decembrie 2020 privind modul de contabilizare a acestor acorduri în bilanț și în situația fluxurilor de numerar.

Informațiile furnizate au scopul de a permite utilizatorilor situațiilor financiare ale entităților care utilizează aceste acorduri să evalueze impactul acestor acorduri asupra pasivelor și fluxurilor de numerar ale entității, să înțeleagă efectul acestor acorduri asupra expunerii entității la riscul de lichiditate și să înțeleagă modul în care entitatea ar putea fi afectată în lipsa acestor acorduri.

Modificările impun entităților care utilizează astfel de acorduri să furnizeze informații detaliate în notele la situațiile financiare. Aceste modificări vor intra în vigoare pentru exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2024 sau ulterior acestei date, sub rezerva adoptării de către Uniunea Europeană.

Noi deliberări privind proiectul privind fondul comercial și deprecierea fondului comercial

În cadrul reuniunii din mai, IASB a continuat discuțiile privind proiectul „Fondul comercial și deprecierea”, în special cu privire la posibilele modificări ale IAS 36 - Deprecierea activelor, în legătură cu testarea deprecierii unităților generatoare de numerar care conțin un fond comercial.

La finalul reuniunii, IASB a decis provizoriu să mențină cerința de a efectua un test cantitativ anual de depreciere, respingând astfel propunerile alternative sugerate în documentul de discuție „Combinări de întreprinderi - prezentări de informații, fond comercial și depreciere”.

Tot în ceea ce privește testarea deprecierii, IASB a decis provizoriu că nu este posibilă conceperea unui test de depreciere care, la un cost rezonabil, ar fi mult mai eficient decât testul de depreciere prevăzut în prezent în IAS 36.

Societăți asociate și asocieri în participație care sunt contabilizate utilizând metoda punerii în echivalență

Reamintim că, în cadrul redeliberărilor din octombrie 2021, IASB a decis provizoriu că toate entitățile trebuie să clasifice veniturile și cheltuielile aferente entităților asociate și asocierilor în participație care sunt contabilizate utilizând  metoda punerii în echivalență, în categoria investițiilor din contul de profit și pierdere.

În timpul meselor rotunde organizate de IASB în perioada septembrie - noiembrie 2022, această decizie provizorie a ridicat o serie de întrebări, în special din partea reprezentanților sectorului asigurărilor, preocupați de faptul că aceste venituri și cheltuieli vor fi excluse din venitul din exploatare.

Înțelegem că IASB a ales să redeschidă acest subiect în acest context mai degrabă special. La sfârșitul deliberărilor, IASB și-a menținut în cele din urmă decizia provizorie, introducând în același timp un amendament la dispozițiile privind prima aplicare a viitorului standard.

IASB a decis în mod provizoriu să permită societăților, în momentul tranziției, să își evalueze investițiile în entități asociate și asocieri în participație (care au fost contabilizate anterior prin metoda punerii în echivalență) la valoarea justă prin profit sau pierdere, în cazul în care aceste investiții sunt deținute direct sau indirect de către un investitor care este un fond de capital de risc, un fond mutual, o societate de investiții cu capital deschis sau o entitate similară, cum ar fi un fond de asigurare legat de investiții (conform pct. 18 din IAS 28). Societățile care aleg această opțiune ar trebui să prezinte modificările rezultate ale valorii juste în categoria de exploatare din contul de profit ș i pierdere, cu condiția ca aceste investiții să fie realizate în cursul activităților principale ale entității.

De asemenea, IASB a decis provizoriu să retragă punctul 38A din IAS 7, propus în proiectul de expunere, care prevedea ca dividendele primite de la entitățile asociate și asocierile în participație contabilizate prin metoda punerii în echivalență să fie clasificate ca fluxuri de numerar din activități de investiții.

Consecința eliminării acestui alineat este că dividendele primite de la entitățile asociate și asocierile în participație contabilizate prin metoda punerii în echivalență trebuie prezentate în situația fluxurilor de numerar, în același mod ca și alte dividende încasate.

Astfel, în practică, toate dividendele încasate (indiferent de natura investiției de bază) trebuie grupate într-o singură categorie în situația fluxurilor de numerar:

  • entitățile altele decât cele cu „activități principale specifice” (adică societățile comerciale) ar trebui să clasifice dividendele încasate ca fluxuri de numerar pentru investiții;
  • entitățile cu „activități de bază specifice” (cum ar fi instituțiile financiare) vor avea posibilitatea de a alege între fluxurile de trezorerie de exploatare, de investiție sau de finanțare.

Proiectul FICE: discuții suplimentare privind modificările propuse la IAS 32 și IFRS 7

În lunile aprilie și mai 2023, IASB și-a continuat deliberările privind propunerea de clasificare a instrumentelor financiare în datorii sau capitaluri proprii („Instrumente financiare cu caracteristici de capitaluri proprii” sau „FICE”).

Reamintim faptul că acest proiect are ca scop clarificarea principiilor IAS 32, rezolvarea problemelor legate de aplicarea sa practică și îmbunătățirea informațiilor care trebuie furnizate în notele la situațiile financiare.

Deciziile provizorii adoptate de IASB în urma acestor reuniuni se referă în principal la includerea de noi informații în notele la situațiile financiare, precum și la dispozițiile tranzitorii pentru modificările propuse la IAS 32, IFRS 7 și IAS 1.

Pentru mai multe detalii despre studiile noastre, consultați materialele disponibile mai jos.

Documents

Clarifications de l'IASB
Beyond the GAAP April
Beyond the GAAP May
Beyond the GAAP June
Beyond the GAAP July-August