CEE Design Sprint 2023: Construind o comunitate regională prin încurajarea unei culturi de învățare și dezvoltare în cadrul Mazars

În urma evenimentului CEE Design Sprint 2023, obținem o privire de ansamblu asupra acestuia, ce include detalii organizatorice, impresii și opinii din interior, chiar de la organizatorul său, Yulia Zaprudska, CEE HR Coordinator.

1.     Ce semnifică pentru un profesionist să fie parte din echipa Mazars?

Prin alăturarea la echipa Mazars, atât profesioniștii cât și persoanele aflate la începutul carierei lor, se îmbarcă într-o călătorie captivantă. În afară de creșterea profesională, cultura Mazars este proiectată pentru a oferi talentelor noastre o varietate de oportunități de a se implica și a avea succes de-a lungul traiectoriei profesionale a fiecăruia. Acest lucru încurajează oamenii să fie angrenați în procese de învățare, automatizare, sustenabilitate, inițiative de responsabilitate socială corporativă (CSR) sau alte topicuri cheie. Scopul este ca aceștia să poată construi o comunitate de oameni cu gândiri asemănătoare și pentru a descoperi idei noi prin folosirea gândirii inovative. Cultivăm spiritul antreprenorial, care îi permite fiecărui Mazarian să își împărtășească ideile și să participe în dezvoltarea practicilor locale. Acest lucru se aliniază perfect cu strategia noastră pe termen lung, care oferă colegilor noștri șansa de a îmbrățisa responsabilitatea și de a contribui la creșterea companiei.

 

2.     Cum a devenit Design Sprint parte din strategia Mazars?

Scopul evenimentului Design Sprint este acela de a introduce conceptul de Design Thinking în rândul colegilor noștri, concept ce îi ajută la filtrarea eficientă a ideilor, a discuțiilor, la testarea soluțiilor, iar la final, la implementarea celor mai bune dintre idei.

Prin familiarizarea Mazarienilor din țările din Europa Centrală și de Est cu acest concept și cu aceste noi aptitudini, obiectivul nostru este acela de a creea un context ideal pentru evoluția culturii gândirii inovatoare. Ca rezultat, acest lucru oferă motivație echipelor, noi descoperiri și provocări.

 

3.     Cum a evoluat proiectul în cadrul Mazars?

Am început de la o perspectivă regională, cu pași mici spre încurajarea Mazarienilor din Europa Centrală și de Est. Însă, cu trei ediții ale proiectului la activ, începem să atragem atenția asupra acestei inițiative și la nivel de grup. Anul trecut, am avut printre invitații noștri, reprezentanți ai echipelor globale de inovație, care au avut rolul de mentori pentru participanții noștri. Acești experți, provenind din Regatul Unit, Franța, Germania și Slovacia, ni s-au alăturat și au contribuit cu expertiza lor în materie de coaching.

Anul acesta, o nouă tehnologie a fost introdusă în cadrul echipelor lucru. Participanții au fost ghidați de echipa de inovație din cadrul grupului în interacțiunea cu tehnologia VR. Au avut oportunitatea de a o testa, și de a o folosi în implementarea proiectelor lor. Pentru a ne asigura că proiectul este pe cât de interactiv posibil, anul acesta am organizat și un workshop offline, pe durata a două zile, care a avut loc în Viena, ulterior fazei inițiale de învățare, desfășurată online.

Prin facilitarea acestui eveniment pentru trei ani la rând, încurajăm constant dezvoltarea culturii de învățare din cadrul comunității noastre și cultivăm gândirea inovativă a oamenilor noștri, nu doar în plan local, ci și regional. Ca firmă internațională integrată, unul dintre obiectivele noastre este să continuăm să creăm conexiuni, să găsim aspecte de îmbunătățit și să extindem oportunitățile rețelei noastre regionale de inovatori.

 

4.     Care sunt cele mai impresionante idei rezultate din ediția de anul acesta a evenimentului?

Ediția de anul acesta a numărat șaisprezece participanți din diferite țări ale regiunii. Toți participanții au fost împărțiți în trei echipe, pentru a lucra la un proiect din aria de HR Onboarding. Provocarea nu a fost aleasă la întâmplare, dat fiind faptul că fiecare dintre noi trece printr-un proces de onboarding într-o companie nouă, într-un moment sau altul al vieții și fiecare dintre colegii noștri a luat parte la acest proces în cadrul Mazars. Se pare că acesta a reprezentat un moment foarte special pentru toată lumea, caracterizat de numeroase așteptări și emoții, o experiență care ne rămâne în memorie pe durata întregii vieți. Astfel, este de datoria noastră să ne asigurăm că această experiență este una de neuitat în Mazars.

În cadrul celor două zile pentrecute la Viena, echipele noastre au adus în prim-plan trei provocări diferite din aria de onboarding:

·       Cum să prezentăm informații relevante colegilor noi într-un mod interactiv?

·       Cum să optimizăm procesul de învățare al noilor veniți?

·       Cum să facilităm un mediu ușor pentru socializare noilor colegi?

Soluțiile în VR propuse de echipe ca răspuns la cele trei provocări au avut în vedere toate beneficiile, interacțiune socială, noua experiență fiind o călătorie fascinantă și noi perspective ale lumii digitale ce au potențialul de a face lucrurile în mod diferit.

 

5.     Cum a fost primită această inițiativă de către Mazarieni și cum arată viitorul din perspectiva educațională a acestui proiect?

Echipele noastre au fost dornice de a se înrola în cadrul proiectului în toată regiunea, știind că acest lucru le va fi de ajutor în înțelegerea folosirii eficiente a unor unelte noi, în avantajul lor, cum ar fi interfața Miro sau cum să își dezvolte aptitudinile de gândire critică. Întregul proiect a fost privit ca o oportunitate importantă de a antrena modul de gândire, care le va fi de folos în evaluarea ideilor și identificarea celor mai bune. Aceasta le va schimba și lărgi orizonturile impuse de noi provocări, în timp ce cursul despre procesul de gândire este o unealtă ce va folosi la descoperirea multor metode și tehnici noi.

Procesul în sine a fost foarte interesant, deoarece a deblocat noi moduri de gândire în rândul tuturor celor implicați. Cu siguranță, conceptul de Virtual Reality a fost primit cu entuziasm, legat nu doar de experimentarea cu acesta, ci și de explorarea și propunerea de soluții pentru provocările identificate.

Un alt aspect de care Mazarienii s-au bucurat a fost colaborarea cu colegii lor din diferite departamente și țări din regiune. Astfel, au văzut diferite perspective, nu doar într-un mediu online, ci și într-un mediu ce a facilitat un networking și o comunicare eficiente.

După fiecare ediție a acestui proiect, colectăm feedback și impresii care ne ajută mai apoi să analizăm aspectele care pot fi îmbunătățite și cele care vor fi părstrate pentru edițiile următoare. Promovarea unei culturi de feedback în cadrul Mazars este modul prin care ne arătăm aprecierea față de participanți și prin care obținem informații valoroase de la aceștia, care vor îmbunătăți modul în care implementăm inițiativa în viitor.

Astfel, în cadrul acestei ultime ediții, atunci când am adresat întrebarea Cum putem îmbunătăți acest proiect în viitor?, răspunsul primit a fost mai mult timp alocat acestuia, fapt ce dovedește încă odată că a fost una de succes. 

Contacte